Ukliďme česko

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Společně v jeden den.


Náš oddíl se této akce účastní už dlouhá léta, každoročně chodíme uklízet nepořádek na Černé hoře.


V roce 1992 se Český svaz ochránců přírody přidal k právě vznikající celostátní iniciativě Clean up the World! (Ukliďme svět). Vzal si v České republice na starost koordinaci úklidových akcí skrze své základní organizace a šel příkladem. Ročně se do akce zapojilo kolem 18 000 dobrovolníků a každým rokem přibývali další nadšenci i mimo svaz.

V roce 2012 vznikla nezávisle na akci webová a mobilní aplikace ZmapujTo (www.zmapujto.cz), prostřednictvím které mohou občané informovat úřady o černých skládkách a dalších problémech ve svých městech a obcích. Nahlášených skládek však přibývalo, ale skoro žádné nemizely. Ukázalo se, že není v silách úřadů uklidit všechny skládky a vyřešit každý nahlášený problém. Proto se spolek Ekosmák rozhodl uspořádat na jaře 2014 první ročník úklidové akce s názvem Ukliďme Česko. Díky modernímu přístupu a po vzoru světového hnutí Let’s do it! (Pojďme do toho!) se podařilo oslovit a motivovat hned napoprvé desítky ticíc lidí. O tom, že akce byla úspěšná svědčí i vítězství Spolku Ekosmák v soutěži Energy Globe Award.

Po dalších dvou letech se zrodil nápad obě akce spojit a dát tak vzniknout největší dobrovolnické akci v České republice. A povedlo se! Spojením tradice, zkušeností a moderního přístupu se podařilo v roce 2016 oslovit a aktivně zapojit přes 86 000 dobrovolníků a sebrat přes 1600 tun odpadu (z toho 23% vytřídit), v roce 2017 se pak do 2476 úklidů zapojilo celkem 96 133 dobrovolníků! Do úklidů se zapojily stovky škol, spolky, sdružení, hasiči, záchranáři, policisté, vodáci, turisti, sousedé, studenti, maminky, důchodci, celá města, obce i několik mediálně známých tváří.

Akce má především za cíl širokou veřejnost skrze vlastní zážitek poučit o závažnosti problému černých skládek a odpadu v přírodě, oživit témata diskuze o odpadech a recyklaci a takto vlastnímu vzniku černých skládek předcházet. Ti, co jednou uklízeli, už další nepořádek dělat nebudou!

Tento záznam byl publikován v Veřejné . Uložit odkaz do záložek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *